Nacházíte se v archívu roku 2019 - aktuální ročník naleznete zde.

Hosté

Smolíková Klára

Spisovatelka dětských knih, scenáristka komiksů a lektorka čtenářských workshopů. Prosadila se knihami, ve kterých kombinuje příběh se zábavnou popularizací historických témat.
Některé knižně publikované komiksy vznikaly nejprve pro dětské časopisy (Medvídek Lup a jeho kamarádi, Na hradě Bradě či Viktorka a vesmírná dobrodružství) nebo byly vytvořeny pro muzejní expozice (např. Husité).
Komiks Viktorka a vesmírná dobrodružství, který vytvořila společně s výtvarníkem Honzou Smolíkem, obdržel ocenění Zlatá stuha. Vynálezce Alvu, na kterém se podílela, znají děti nejen z knih, ale i stejnojmenného večerníčku.
Ze spolupráce s knihovnami vzešly publikace, které nenásilnou formou podporují začínající čtenáře v zájmu o knihu (Zakousněte se do knihy, Knihožrouti, Knihožrouti: Kam zmizela školní knihovna? a Knihožrouti: Tajný čtenářský spolek) nebo pokročilejším dětským čtenářům odhalují zajímavosti z historie knihy (Spolkla mě knihovna a Pozor, v knihovně je kocour!).

S manželem Jiřím W. Procházkou píše detektivky pro děti i dospělé a metodické materiály (Vstupte do literárního doupěte).

Více na www.klarasmolikova.cz 

Autoři vystoupí na Nakladatelské scéně:
pátek 1. března 10:15 - 11:25 hodin Viktorka a její vesmírná dobrodružství: 
Interaktivní workshop pro žáky 1. stupně ZŠ, na němž prozkoumají komiksový vesmír, natrénují základní pravidla o fungování komiksu. Za pomoci připravených podkladů budou vytvářet komiksy, naučí se abecedu komksových citoslovcí, druhy komiksových bublin i užitečných piktogramů. Komiksy budeme kreslit, psát i hrát! 

pátek 1. března 11:35 - 12:50 hodin Komiksy hravé i dravé:
Interaktivní program určený pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ je zaučí v základních pravidlech tvorby komiksů, dovědí se o dávné historii komiksu, poznají rozdíly mezi angloamerickým, frankofonním či japonským komiksem. Studenti budou sami tvořit vlastní komiks, seznámí se s českou i světovou tvorbou atd

Autoři vystoupí na Komorní scéně: pátek 1. března 14:00 - 18:00 hodin Tvůrčí dílna pro rodiny s dětmi: Vynálezce Alva
Nebojme se vynalézat! Veselá tvůrčí dílna, ve které se seznámíme s vynálezcem Alvou a jeho báječnými vynálezy. Budeme kreslit fantastické knihovny a navrhovat vlastní obálky knih. A mnoho dalšího zažijete při společně stráveném kreativním čase. 


Partneři festivalu

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
1. - 3. března 2019

Pořadatel

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

Ředitel festivalu

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz


Produkční festivalu

Jana Juříčková
+420 775 612 283
jana.jurickova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu

Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz