Nacházíte se v archívu roku 2019 - aktuální ročník naleznete zde.

Hosté

Klicperová Lenka

Novinářka a fotografka. Začínala jako zpravodajka, od roku 2004 šéfredaktorka časopisu Lidé a Země, který patří mezi nejstarší dosud vydávaná periodika v ČR a zaměřuje se na reportáže z cizích zemí. Navštívila řadu afrických zemí, pracovala v Angole, Namibii, Nigérii, Tanzánii, Keni, Etiopii, v Mali, Burkině Faso, Čadu, Nigeru či několikrát v Demokratické republice Kongo.

Několikrát navštívila jako reportérka Afghánistán. Od roku 2014 se soustřeďuje na problematiku války s Islámským státem v Iráku a Sýrii. Zaměřuje se na problematiku žen a jejich postavení ve třetím světě, na reportážní a portrétní fotografii. Své reportáže publikuje nejen v domovském časopise, ale spolupracuje i s mnoha dalšími tištěnými periodiky, ale i TV a rádii. Věnuje se také přednáškové činnosti. Od roku 2016 také pravidelně spolupracuje s týdeníkem Reflex, kde můžete najít její reportáže a fotografie. V roce 2008 společně s Olgou Šilhovou založily občanské sdružení Femisphera, které se zaměřuje na dokumentování problematiky třetího světa, zejména na ženská témata. Často pracuje právě v týmu s některou z kolegyň z Femisphery. V Kongu se soustředila na problematiku masového znásilňování žen ve východní části Demokratické republiky Kongo sužované vleklým válečným konfliktem, v Keni se zabývala ženskou obřízkou u kmenů Samburů a Elmolů. Jako reportérka pracovala také na Haiti postiženém zemětřesením, v Čadu zpracovávala téma běženců z Dárfúru, v Ugandě pracovala s dětskými vojáky LRA. Je spoluautorkou několika dokumentů (Slzy Konga, Latim – Obřezané, Iráčanky, Ženy v zemi Tálibánu, Nezlomené) a řady televizních reportáží. V roce 2010 v naklada­telství Mladá fronta vyšla kniha Afrika v nás, na níž spolupracovala s Olgou a Václavem Šilhovými a na niž volně navazuje Afrika v nás II. Z práce v Sýrii vznikly dvě knihy Islámskému státu na dostřel I a II., jejichž spoluautorkou je Markéta Kutilová.
 
Více o novinářce ZDE.
 
Autorka vystoupí společně s Markétou Kutilovou na Nakladatelské scéně: neděle 3. března 14:30 - 15:20 hodin - Markéta Kutilová a Lenka Klicperová o své třetí knize Ve válce

“Když stojíte tváří v tvář bojovníkovi Islámského státu, nemůžete se zbavit odporu a despektu, pak sedíte s jeho manželkou a dětmi, kteří ho bezmezně milují. O týden později jste v bojové akci se ženami, které v boji proti teroristům umírají. Pak trávíte dva dny s chlapečkem bez nohy, s klukem bez ruky...To vše si neseme uvnitř sebe. Kniha je způsobem, jak o válečném zlu mluvit, ale také je pro nás určitou formou terapie,” říká Markéta Kutilová.

“Ve válce poznáte, co to je opravdové přátelství. Vidíte, jak vypjaté situace místní lidi dokážou spojit. Anebo naopak - vytvoří se taková nenávist, že bude živit i další generace. Nezapomenu na žal dívek bojovnic z YPJ, které truchlily na pohřbu svých zabitých kolegyň zabitých islamisty. My jsme je chápaly. Za ty tři roky jsme toho spolu prožily tolik, nepříjemné situace na frontách, strach, ale i tolik chvil, které byly šťastné, přestože se všechny odehrály ve válečné zóně,” říká Lenka Klicperová.

Autogramiáda autorky - neděle 3. března 15.30 - 16.00 hodin - stánek Autogramiády


Partneři festivalu

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
1. - 3. března 2019

Pořadatel

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

Ředitel festivalu

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz


Produkční festivalu

Jana Juříčková
+420 775 612 283
jana.jurickova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu

Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz