Nacházíte se v archívu roku 2019 - aktuální ročník naleznete zde.

Hosté

Kutilová Markéta

Markéta Kutilová je česká žurnalistka a také humanitární pracovnice. Své příspěvky – články, reportáže, blog apod. zaměřuje především na problematiku zemí třetího světa. Publikuje nejen v českých, ale i mnoha prestižních zahraničních médiích. V současné době se soustředí na dokumentaci boje proti Islámskému státu.
Sýrii a Irák pravidelně navštěvuje, s Lenkou Klicperovou je spoluautorkou knih s tímto tématem a spolupracuje i na televizních reportážích. Pořádá také přednášky a neustále publikuje. Je spoluzakladatelkou projektů a sbírek na pomoc ženám a dětem a lidem v oblastech postižených válkou.

Markéta Kutilová na Facebooku nebo Twitteru

Autorka vystoupí společně s Lenkou Klicperovou na Nakladatelské scéněneděle 3. března 14:30 - 15:20 hodin - Markéta Kutilová a Lenka Klicperová o své třetí knize Ve válce
“Když stojíte tváří v tvář bojovníkovi Islámského státu, nemůžete se zbavit odporu a despektu, pak sedíte s jeho manželkou a dětmi, kteří ho bezmezně milují. O týden později jste v bojové akci se ženami, které v boji proti teroristům umírají. Pak trávíte dva dny s chlapečkem bez nohy, s klukem bez ruky...To vše si neseme uvnitř sebe. Kniha je způsobem, jak o válečném zlu mluvit, ale také je pro nás určitou formou terapie,” říká Markéta Kutilová.

“Ve válce poznáte, co to je opravdové přátelství. Vidíte, jak vypjaté situace místní lidi dokážou spojit. Anebo naopak - vytvoří se taková nenávist, že bude živit i další generace. Nezapomenu na žal dívek bojovnic z YPJ, které truchlily na pohřbu svých zabitých kolegyň zabitých islamisty. My jsme je chápaly. Za ty tři roky jsme toho spolu prožily tolik, nepříjemné situace na frontách, strach, ale i tolik chvil, které byly šťastné, přestože se všechny odehrály ve válečné zóně,” říká Lenka Klicperová.

Autogramiáda autorky - neděle 3. března 15.30 - 16.00 hodin - stánek Autogramiády


Partneři festivalu

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
1. - 3. března 2019

Pořadatel

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

Ředitel festivalu

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz


Produkční festivalu

Jana Juříčková
+420 775 612 283
jana.jurickova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu

Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz