Nacházíte se v archívu roku 2019 - aktuální ročník naleznete zde.

Program

Program

V roce 2019 slavíme 30 let od pádu totalitního systému a témata spojená s posledními třiceti lety také budeme reflektovat v rámci doprovodného programu. Ten bude rozdělen do 3 na sobě nezávislých scén.

Scéna s názvem Voices of Freedom, kterou připravuje tým Černé louky ve spolupráci s Centrem PANT, bude tematicky rozdělena do jednotlivých dnů:

pátek 1. března: Komiks, sci-fi a fantasy - pestrá škála přednášek pro školy, které vyvrcholí vyhlášením vítězů soutěže Nakresli si svůj komiks určené žákům a studentům základních a středních škol. Slavnostní předání cen proběhne ve 13:00 hodin na podiu scény.

sobota 2. března: Media a komunikace - zaměříme se na tzv. nová media a nové komunikační kanály (blog, youtube a Instagram), propagandu, fake news a dezinformace.

neděle 3. března: Lidská práva a svoboda - dodržování lidských práv je běžnou součástí našich životů, v jiných zemích to však tak samozřejmé není. Rozeberme pojem svobody a její vnímání, vývoz lidských práv, své zkušenosti vám předají váleční a zahraniční zpravodajové.

Na scéně přivítáme např. Erika Taberyho, Františka Kotletu, Bohdana Volejníčka alias BoboKinga, Arnošta Vašíčka, Jiřího Walkera Procházku či Kláru Smolíkovou.

Na druhé scéně nesoucí název Nakladatelská scéna budou vystavující nakladatelé, vydavatelé a distributoři prezentovat své autory a publikační novinky, pořádat besedy, přednášky či autogramiády. Představí se zde např. Markéta Hejkalová, Lydie Romanská, Eva Tvrdá, Max Gronach, Marek Pražák, svou činnost představí také Obec českých a slovenských spisovatelů.

Třetí Komorní scéna bude, jak již název napovídá, věnována aktivitám menšího formátu, které si na festivalu své místo určitě zaslouží. Zaplní ji aktivity komornějšího typu, jako jsou scénická čtení, recitování, autorská čtení či speciální workshopy jako pohádkové dílny anebo tvůrčí psaní. 

Po celou dobu konání festivalu se návštěvníci mohou účastnit workshopů, mezi něž patří např. Japonská knižní vazba či Krasopis, v herní zóně dostanou příležitost vyzkoušet si a zakoupit hry od Mindoku, přečíst knížky s organizací Celé Česko čte dětem nebo vyrobit knižní záložky. Různé aktivity nejen pro děti si připravila zóna organizací Moravskoslezského kraje (MSK vědecká knihovna, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostravské muzeum, Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, Muzeum v Bruntále, Muzeum Novojičínska a Muzeum Těšínska). V odpočinkové zóně budou k dispozici knihy ke čtení z projektu Knihovny Města Ostravy, Druhý život knih, a v Silent zóně zrelaxujete např. poslechem zajímavého audiodokumentu. Pro milovníky cizojazyčné literatury jsme připravili zónu Evropské literatury, kterou zaštiťuje Zastoupení Evropské komise ČR, a kde najdete zástupce evropských kulturních center sídlících v ČR. Prostory pavilonu A doplníme o výstavy např. 100 let knihovnictví a komiksy, které nám zaslali studenti do školní soutěže. Během festivalu bude káva, čaj, nealko a drobné občerstvení k zakoupení v Kavárně Centra PANT, kterou naleznete v těsném sousedství scény Voices of Freedom.

Jako součást doprovodného programu Knižního festivalu Ostrava určeného pro pozvanou odbornou veřejnost a partnery akce, proběhne společný galavečer Knižního festivalu Ostrava a veletrhu Dovolená 2019 v Trojhalí Karolina, jehož součástí bude vyhlášení cen Český bestseller za rok 2018, na němž budou vyhlášeni a ocenění nakladatelé i autoři knižních novinek, které se staly v uplynulém kalendářním roce nejprodávanějšími v rámci internetového obchodu a sítě knihkupectví KNIHCENTRUM.cz. Široká veřejnost se může zapojit do hlasování o Cenu čtenářů, a to v období od 1. – 28. února 2019. Hlasování probíhá online na webu www.ceskybestseller.cz. V rámci galavečera budou své kulinářské umění prezentovat kuchaři FOOD MARKET Ostrava 2019. Spoluorganizátorem galavečera je KNIHCENTRUM.cz.

Partneři festivalu

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
1. - 3. března 2019

Pořadatel

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

Ředitel festivalu

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz


Produkční festivalu

Jana Juříčková
+420 775 612 283
jana.jurickova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu

Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz