Nacházíte se v archívu roku 2020 - aktuální ročník naleznete zde.

Hosté

Janžurová Iva

Iva Janžurová se narodila do rodiny pedagogů 19. května 1941 v Žirovnici nedaleko Pelhřimova. Po vzoru svých rodičů chtěla býti učitelkou. Úspěšně tedy vystudovala pedagogické gymnázium, řemeslu se však dále nevěnovala, rozhodla se jít cestou herečky. Odešla proto do Prahy, kde byla přijata na DAMU. Jako absolventka získala pro svůj další karierní rozvoj důležité angažmá v libereckém divadle F. X. Šaldy. Už o další rok později se Ivě Janžurové naskytla ještě větší pracovní příležitost, stala se totiž přední členkou Divadla na Vinohradech, na jehož prknech vystupovala až do poloviny 80. let. Krátce po angažmá ve Vinohradském divadle se Iva Janžurová prosadila i ve filmu, jejího talentu si jako jeden z prvních povšimnul Karel Kachyňa, který ji obsadil do dramatického snímku Kočár do Vídně, pojednávajícího o konci druhé světové války. A právě tento film odstartoval krátké období vážných rolí Ivy Janžurové, které pak v letech 70. vystřídaly ty komediální a humorné. Ty nejznámější zejména ve snímcích Pane, vy jste vdovaČtyři vraždy stačí, drahouškuDrahé tety a já či Zítra to roztočíme, drahoušku.

Menší útlum v hereckém nasazení nastal pro Janžurovou v první polovině 80. let, kdy sice stále hrála v řadě filmů a seriálů, ale velké role jakoby se jí vyhýbaly. Začala se spíš přesouvat na televizní obrazovku, kde vytvořila ve dvojici s Felixem Holzmanem řadu povedených skečů a scének. Postupně však, zejména po revoluci, Janžurová omezila hraní a vystupování takřka na minimum, výraznější postavu ztvárnila až na konci druhého tisíciletí ve snímku Co chytneš v žitě, za který obdržela první sošku Českého lva pro nejlepší herečku. Náramně jí také sedly role ve filmech tehdy mladičké Alice Nellis – Ene bene a Výlet. Za postavu ovdovělé matky ve Výletu, kde jí zdatně sekundovaly dcery Theodora a Sabina Remundovy, získala Janžurová „lva“ podruhé. Je i držitelkou divadelní ceny Alfréda Radoka, kterou si vysloužila v roce 1998 coby Winnie v inscenaci Šťastné dny.

 

Kde se s ní setkáte?

Zahájení festivalu a host živého vysílání ČRo Dvojka Blízká setkání s Jirkou Holoubkem 28. února 11:00 – 12:00, scéna Českého rozhlasu.

 

 

 


Partneři festivalu




Mediální partneři




Mediální podpora

Knižní festival Ostrava

Vystavující

Nakladatelé, vydavatelé, distributoři

Zóna malých nakladatelů

Knihovny, univerzity, galerie

Herní zóna / workshopy / tvůrčí dílny

Ostatní

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
28. - 29. února 2020

Pořadatel

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

Ředitel festivalu

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz

Programová ředitelka festivalu

Jana Juříčková
+420 775 612 283
jana.jurickova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu

Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz