Nacházíte se v archívu roku 2020 - aktuální ročník naleznete zde.

Workshopy, tvůrčí dílny, herní zóna

  • Úvod /
  • Program /
  • Workshopy, tvůrčí dílny, herní zóna

PROGRAM 28.  -  29. února


Výrobní družstvo krabičky vkv: Tvoření pro předškoláky

Pátek:  9:30, 10:00, 10:30, 11:00 | Herní zóna | Určeno pro předškoláky z MŠ, na program je nutné se rezervovat*

Vyrobte si záložku do své oblíbené knížky z lepenkových polotovarů a ozdobných stužek. Každý podle svých představ a své fantazie. Těšíme se na vás.

 

Katka Lužná: Kurz tvůrčího psaní: Ostrava potřebuje superhrdiny!

Pátek: 10:30 - 12:00  | 12:30 - 14:00  |  Tvůrčí dílna | Určeno pro studenty SŠ, na program je nutné se rezervovat*

Představte si, že v ostravském podzemí (kde taky jinde) se jednoho den začnou otevírat mystické brány do jiných dimenzí. Kde se nacházejí? Kam vedou? A jak je uchránit před narušiteli? Potřebujeme strážce!
Přijďte si s námi do kurzu tvůrčího psaní vytvořit nové superhrdiny. Seznámíme se s tajuplnými ostravskými místy a vdechneme podobu tvorům, kteří je střeží před nezvanými hosty. Přijďte a sepište s námi příběh záchranné mise nových superhrdinů!

 

*v případě, že jste MŠ, ZŠ zapojená do operačního programu MAP II, prosím, kontaktujte Euniku Rek: Erek@ostrava.cz

*v  případě, že jste SŠ a máte zájem o přednášku, prosím, kontaktujte: Janu Juříčkovou: jana.jurickova@cerna-louka.cz 

   

Výrobní družstvo krabičky vkv: Tvůrčí dílnička

Pátek 12:00 - 18:00, Sobota 10:00 - 18:00  |  Herní zóna

Vyrobte si záložku do své oblíbené knížky z lepenkových polotovarů a ozdobných stužek. Každý podle svých představ a své fantazie. Těšíme se na vás.

 

Celé Česko čte dětem: čtecí koutek

Po celou dobu konání festivalu  |  Herná zóna

Celé Česko čte dětem vede celostátní osvětovou a mediální kampaň na podporu myšlenky o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční zdraví. Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení, rozšiřuje znalosti, zlepšuje soustředění a učí morálním hodnotám. Posláním kampaně je prostřednictvím společného čtení budovat pevné vazby v rodině.

 

Herní koutek s deskovkami MINDOK

Po celou dobu konání festivalu  |  Herná zóna

MINDOK je vydavatelství moderních společenských her pro děti i dospělé. Můžete se těšit na prezentaci her z řady populárních SMART her pro jednoho hráče, na postřehové a paměťové hry, u kterých si vyzkoušíte svou rychlost i bystrost, nebo na kvízové a párty hry jako Desítka a Krycí jména. Pro zvídavé tady máme řadu 50 přírodních expedic, u nichž se něco dozvíte a zároveň se skvěle pobavíte. Najdete nás v oranžovém stanu v centru dění festivalu.

 

Knihovna Třinec v Ostravě

Po celou dobu konání festivalu  |  Herná zóna

O Knihovně Třinec se často říká, že patří k nejprogresivnějším knihovnám u nás. Ale co přesně to znamená? Zkuste si představit prostor, který je trochu kulturní, vzdělávací a komunitní centrum, kde pracuje parta knihovníků, která sleduje nejnovější trendy v knihovnictví i ve světě kolem nás. Knížky v třinecké knihovně najdete taky, ale kromě nich i spoustu technologických hraček - 3D tiskárnu, virtuální realitu, ozoboty, spheroboty a další roboty. V Ostravě si je budete moct vyzkoušet a podívat se, jak to vypadá v takové knihovně 21. století. Světem technologií a nejnovějšími trendy vás provedou Martin Čadra a Honza Delong. Spolu s nimi přijede i knihoherecký tým s Večerníčky naživo.

 

Národní divadlo Moravskoslezské: Selfie fotostěna s rekvizitami a parukami  

Po celou dobu konání festivalu  |  Herná zóna

Zažij (Národní) divadlo (moravskoslezské) na vlastní kůži! Přijďte si k nám udělat divadelní selfie v kostýmu a paruce nebo si zkuste střihnout Hamleta a jeho slavný monolog… Být či nebýt? Sdílejte selfíčka a videa na sítích a dostanete bonusy na vstupenky do našich divadel! Čtyři soubory, čtyři žánry: 18 premiér a dalších 30 inscenací na repertoáru. Těšíme se na vás ve stánku Národního divadla moravskoslezského v herní zóně!

 

Začarovaný Hvozd: Vytvoř si vlastní knížku - tvořivá dílna:

Pátek: 13:00 – 18:00  |  Sobota: 10:00 - 18:00 Dětský koutek ve Sci-fi-Fantasy-Komiks zóně

Díky předpřipravené maketě si účastníci doplní, dokreslí a dopíší vlastní příběh. Stvoří si vlastní hrdiny, navrhnou tajemné lesní duchy a na mapě pojmenují místa, kde se jejich knížka odehrává.

Děti, které si vytvoří knížku, si za odměnu odnesou časopis Tečka nebo Puntík

 

Katka Lužná: Kurzy tvůrčího psaní 

Pátek: 14:30 a 16:30  |  Tvůrčí dílna  |  V případě zájmu o kurz si rezervujte místo na mailu: katy.luzna@seznam.cz

Sobota: 10:30, 12:30, 14:30, 16:30 |  Tvůrčí dílna  |  V případě zájmu o kurz si rezervujte místo na mailu: katy.luzna@seznam.cz

Ostravské nebe

Patří ostravské osobnosti do nebe? Projdou vůbec vstupním pohovorem? Který svatý je dostane do kompetence? Jaká bude jejich náplň práce? Nebo rovnou vstoupí na výsosti? A co na to Petr Bezruč?
Přijďte s námi sepsat příběhy nanebevstoupení významných ostravských rodáků. V kurzu tvůrčího psaní se seznámíte s jejich životními příběhy, ale hlavně si pohrajete s osudy posmrtnými. Co všechno na ně čeká za branami nebes? To záleží jen na vás.

Příběhy zmizelých domů

Významné ostravské budovy většina z nás dobře zná. Ale co by mohly vyprávět domy, které už na našich ulicích potkat nemůžete? Kde stávaly? Jak asi vypadali jejich obyvatelé a co by nám o nich mohli prozradit?
Přijďte se na našem kurzu tvůrčího psaní seznámit s místy, která už zmizela nejen z map a ulic, ale většinou i z pamětí. Kde stával Německý dům? Jak vypadaly ostravské synagogy? Proč už v Ostravě nenajdeme obchodní dům Rix?
Nechte se s námi inspirovat ostravskou minulostí, přijďte si pomocí fantazie přivolat s/nové příběhy a odvyprávět několik střípků z té části historie Ostravy, kterou dnes připomínají už jen dobové fotografie.

 

Městská knihovna Bílovec: Kendama workshop & japonský komiks

Po celou dobu konání festivalu  |  Workshopová zóna

Jste fanoušci japonské kultury? Rádi si hrajete? Přijďte za knihovníkem Tomem, který vám ukáže tradiční japonskou hračku - kendamu. Budete mít možnost si ji vyzkoušet. Současně se seznámíte s japonským komiksem a dozvíte se možná i to, co jste o něm dosud netušili. Workshop je vhodný pro všechny věkové kategorie.

 

Workshop: Japonská knižní vazba

Po celou dobu konání festivalu |  Workshopová zóna

V rámci doprovodného programu Knižního festivalu v Ostravě sme si pripravili po minulom ročníku opäť workshop japonskej knižnej väzby pre začiatočníkov. Čo so sebou? Dobrú a kreatívnu náladu, šikovné ruky, všetko ostatné bude na mieste nachystané :) Na konci praktickej časti si každý účastník odnesie vlastnoručne ušitý zápisník a pár vedomostí k tomu :)

Registrácia prebieha cez formulár: https://forms.gle/khkJbcuqDDcNH2G19

Cena jednoho workshopu: 100,- (v cene sú recyklované papiere gramáže 80 g/m2 formátu A6, papiere na obálky v rôznych farbách gramáže 130 g/m2, lnené nite a pomôcky k realizácií). Platba na mieste.

 

Workshop: Krasopis

Sobota 10:00 - 18:00  |  Workshopová zóna

Na mini kurzu si účastníci vyzkouší základy moderní kaligrafie (brush letteringu) s velkými štětcovými fixy ABT Dual Brush Pens (značka Tombow). Tyto fixy mají velký štětcový hrot, který je vhodný pro kaligrafické popisky. Linka se mění od tenké po hrubou, záleží na tlaku vyvíjeném na hrot. Inkoust je na vodní bázi a bez zápachu. Barva inkoustu je černá. Na kurzu budou dostupné materiály k procvičení základů krasopisu.  Kurz se bude odehrávat v sobotu 29.2, vždy max 6 osob na 45 min. 

Na stánku bude probíhat prodej Kombo fixů po celou dobu festivalu. 

 

Zastoupení Evropské komise v ČR

Víte, jaké vtipy říkají Švédové o Norech? Chcete si přečíst evropskou poezii v českých překladech? Jste rádi v obraze, ale nechcete nalítnout dezinformačním webům? 

Přijďte si zasoutěžit, podiskutovat a dozvědět se spoustu zajímavých informací na stánek Zastoupení Evropské komise v ČR. 

Soutěžíme o čtečku Kindle, knihu „Humor sbližuje“, jedinečnou kolekci nejlepších vtipů zemí EU (včetně Spojeného království) a představujeme putovní výstavu evropských básní „Poezie na kolečkáchׅ“. 

Navštivte nás v sobotu 29. 2. od 13:00 do 16:00 na stánku a získáte zdarma vlastní portrét od populárního karikaturisty Václava Šípoše.

 

 

 

Partneři festivalu




Mediální partneři




Mediální podpora

Knižní festival Ostrava

Vystavující

Nakladatelé, vydavatelé, distributoři

Zóna malých nakladatelů

Knihovny, univerzity, galerie

Herní zóna / workshopy / tvůrčí dílny

Ostatní

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
28. - 29. února 2020

Pořadatel

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

Ředitel festivalu

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz

Programová ředitelka festivalu

Jana Juříčková
+420 775 612 283
jana.jurickova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu

Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz