Nacházíte se v archívu roku 2021 - aktuální ročník naleznete zde.

Obsah maratonu

Obsah Knižního maratonu Ostrava

S partnery Knižního maratonu jsme sestavili 24 knih, které se budou 24 hodin online číst. Každou hodinu se bude číst jedna kniha. Začínáme číst v pátek 28.5. od 16hod. a čtení ukončínme v sobotu 29.5. v 16hod. 


Pátek 28.5.2021


16hod. Taryho svět , autor Martin Jaroš, Taras Povoroznyk, nakladatelství XYZ

Známý youtuber parkourista Tary přečte online 15 minut ze své nové knihy


17hod. Sedm zákonů, autor Miroslav Bárta, nakladatelství JOTA

Pro všechny milovníky historie a hlavně egyptologie přečte knižní novinku online profesor Miroslav Bárta. Dalšími čtenáři ze známých osobností, které budou číst Sedm zákonů je i jaderná fyzička Dana Drábová a rektor Ostravské univerzity Jan Lata. 


18hod. Wim Hof, Ledový muž, autor Wim Hof, nakladatelství JOTA

Jediná autorizovaná kniha Wima Hofa o převratné metodě, díky které se můžeme naučit využít svůj fyzický i duševní potenciál. Wim Hof, přezdívaný Ledový muž, je známý svými fyzickými kousky, kterými ohromuje celý svět a posouvá hranice vědy.


19hod. Spiknutí oběšenců, autor Vlastimil Vondruška, nakladatelství MOBA

Nejnovější díl ze série Hříšní lidé Království českého přečte online autor knihy Vlastimil Vondruška a také naše tvář Knižního festivalu Ostrava 2022 a herec Norbert Lichý


20hod. Šikmý kostel 2, autor Karin Lednická, nakladatelství Bílá Vrána

Druhý díl románové kroniky ztraceného města v období 1921-1945 přečte autorka Karin Lednická a primátor města Ostravy Tomáš Macura


21hod. Svědectví o životě v KLDR, autor Nina Špitálníková, nakladatelství Lidové noviny

Sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky sepsala koreanistka Nina Špitálníková, která přečte společně s Miroslavem Karasem, ředitelem České televize Ostrava a Evou Katrušákovou, ředitelkou projektu Celé Česko čte dětem pasáže z knihy.


22hod. Hranice snů, autor Tomasz Grzywaczwski, nakladatelství PANT

Neuznávané státy na území někdejšího Sovětského svazu jsou, jak ukazuje konflikt v Náhorním Karabachu, tak trochu jako časované bomby. 


23hod. Drak spí, autor Michaela Klevisová, nakladatelství MOTTO

 Nejlepší české detektivky píše Michaela Klevisová, online budeme číst z její nejnovější knihy Drak spí. 

 


Sobota 29.5.2021


0hod. Mizení Sybil Joinesové, autor Shelley Jacksonová, nakladatelství JOTA

Od půlnoci se bude online číst gotický paranormální román o prolínání světa živých a mrtvých.


1hod. Podzimní boogie woogie, autor Jan Švancara, nakladatelství POINTA

Detektivní příběh z moravské metropole bude číst samotný autor Jan Švancara, který knihu vydal přes nakladatelsví POINTA. 


2hod. Cirkus karanténa, autor Mike Jedinela, nakladatelství Mike Jedinela

Mezi řádky autor Mike Jedinela ukryl jeden milion korun. Kniha vám může změnit stav bankovního účtu. Online bude číst pasáž z knihy samotný autor.


3hod. Poslední slova, autor Linda Greenová, nakladatelství Bookmedia

V brzkých ranních hodinách se budeme trochu bát, protože nám pasáže thrilleru Poslední slova přečtou zástupci nakladatelství Bookmedia. 


4hod. Vzchopte se do pr**ele!, autor Matthew Kimberley, nakladatelství Bookmedia

Na 4hodinu ranní se všem posluchačům co vydrželi u Knižního maratonu bude hodit motivační přiručka Vzchopte se do pr**ele!. Nevíte si rady se životem? Stojí vaše kariéra na mrtvém bodě? Potřebuje váš vztah nový impuls? Anebo vám pomalu, ale jistě kyne zadek? Tak se vzchopte! 


5hod. Zápisník abstinentky, autor Michaela Duffková, nakladatelství MOTTO

O tom jak je těžké přestat pít jednu skleničku za druhou, už víme. Ale o tom, jak je těžké to vydržet, nám přečte v 5 hod. online samotná autorka z nové knihy Zápisník abstinentky. Za předešlou knihu Zápisník alkoholičky získala cenu v kategorii Magnesia blog roku 2019. Nastavte si budíka, bude to stát za to!


6hod. Suchý hadr na dně mořském, autor Ivana Chřibková, nakladatelství Bookmedia

Ráno začneme příběhem dívky, která vzpomíná na své dětství na vesnici, dospívání a hledání prvního zaměstnání. Ze své knihy přečte 15minutovou pasáž autorka knihy Ivana Chřibková.


7hod. Očima vidět / Očami vidźeć, autor Eva Tvrdá, nakladatelství Littera Silesia

Zvláštností knihy je její dvojjazyčnost. Čtenář má možnost přečíst si příběh v češtině a poté i v laštině, spisovném jazyce, který ve 20. století vytvořil na základě původního jazyka slezskomoravské oblasti básník Óndra Łysohorsky a který Eva Tvrdá aktualizuje o živé zbytky původního jazyka západolašské oblasti. Pasáž z knihy přečte autorka knihy Eva Tvrdá. 


8hod. Z deníku kočičky Ťapičky, autor Markéta Harasimová, nakladatelství Bookmedia

Ráno patří dětem a pohádkám. Číst se bude o kočičce jménem Ťapička s šedými proužky, které se právě stěhuje do nového domova. Tam potká především kocourka Balonka, se kterým prožívá všemožná dobrodružství, ale také dvě dospělé kočky. Jak si získat jejich přátelství? Musí si ho přece zasloužit, ale i na to koťata přijdou. A že se jim pomoc Týnky a Píši bude často hodit! 


9hod. Prašina, Bílá komnata, autor Vojtěch Matocha, nakladatelství Paseka

Dobrodružný román pro děti a mládež, který je závěrečným dílem trilogie a přinese konečné rozuzlení. Autor Vojtěch Matocha byl za svou knihu nominován na cenu Jiřího Ortena.


10hod. Voňavá lékarna Záhada černé květiny, autor Anna Ruheová, nakladatelství Bookmedia

Dopoledne bude věnovano pro děti a mládež, které mají rády fantasy. Budeme číst druhý díl Voňavé lékárny Záhada černé květiny. Lucie Alvensteinová má tajemství: hluboko pod jejím domem je tajná místnost - Voňavá lékárna! Jednoho dne náhle zmizí všechen prášek Meteor, nejdůležitější složka magických vůní. 


11hod. Milan Baroš, opravdová legenda, autor Jiří Vojkovský a Jiří Holiš

Není ostravák, co nezná baníkovského fotbalistu Baryho. Milan Baroš letos ukončil svou bohatou fotbalovou kariéru. Jeho nová kniha je však důstojnou tečkou za Baryho hráčským působení v českém i světovém fotbale. Knihu budou číst autoři knihy. 


12hod. Dominika na cestě Japonskem, autor Dominika Gawliczková, nakladatelství CPress

V poledne budeme cestovat s cestovatelkou Dominikou, která se opět vydala do světa na motorce, tentokrát do Japonska. Ze své knihy bude číst autorka knihy Dominika Gawliczková a jednatel Moravian - Silesian Tourism Petr Koudela. 


13hod. Houbařka, autor Viktorie Hanišová, nakladatelství HOST

Román Houbařka rozebírá silné témata v krásné oblasti Šumavy a to dětské trauma a domácí násílí. Pro velký zájem čtenářů, došlo v loňském roce k dotisku tohoto titulu. Online nám 15 minutovou pasáž z této knihy přečte i autorka Viktorie Hanišová. 


14hod. Nasterea, autor Petra Stehlíková, nakladatelství HOST

K odpolední kávě budeme online číst české fantasy od Petry Stehlíkové. Knižní novinka je závěrečný díl série Naslouchač. 


15hod. Věci, na které nastal čas, autor Petra Soukupová, nakladatelství HOST

Na závěr se bude online číst nejnovější kniha od oblíbené české autorky Petry Soukupové. V knize je popsán vývoj jednoho partnerského vztahu od počátku, a pak v průběhu následujících sedmnácti let. Najdete tam situace, které se v určitém období života mohou přihodit komukoli z nás. 



Změna programu vyhrazena

 

 

 

 

 

Partneři festivalu




Mediální partneři




Mediální podpora

Knižní festival Ostrava

Vystavující

Partneři Knižního maratonu Ostrava

Nakladatelé Knižního maratonu Ostrava

Mediální partneři Knižního maratonu Ostrava

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
28. - 29. května 2021

POŘADATEL

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

ŘEDITEL FESTIVALU

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz

MANAŽERKA FESTIVALU

Jana Cyrusová
+420 606 515 666
jana.cyrusova@cerna-louka.cz

 

MARKETING FESTIVALU

Jana Jalůvková
+420 723 982 003
jana.jaluvkova@cerna-louka.cz