Nacházíte se v archívu roku 2022 - aktuální ročník naleznete zde.

Hosté

Heidi Janků

Narodila jsem se v muzikantské rodině. Maminka sama hrála a zároveň vyučovala hru na violoncello, otec zase na pozoun a dechové nástroje. Od první třídy jsem navštěvovala lidovou školu umění, kde mě profesorka zpěvu, paní Libuše Klusová, naučila všemu, co používám dodnes. Kromě sólového zpěvu jsem chodila i na sborový zpěv, klavír a pohybovou výchovu.
S kamarády jsme tenkrát sestavili študáckou kapelu, která však neměla dlouhého trvání. Zanikla, ale brzy po tom vznikla nová a tak to šlo stále dokola. Ráda na to vzpomínám. Ve třetím ročníku jsem začala zpívat s kapelou Proměny, což byl bývalý Majestic, s nímž začínaly Marie Rottrová a Věra Špinarová. Vystupovala jsem s ní několik sezón. Často jsme hrávali v porubském kulturním domě.

Mezitím jsem ještě působila v divadelním sboru Alternativa, který tvořili studenti Vysoké školy báňské z Ostravy. Těsně před maturitou jsem náhodou zjistila, že tehdy populární Pavel Novák pořádá konkurz na zpěvačku, aby mohl se svou novou kapelou „Proto“ vycestovat do obou polovin Německa, kde měl hrát v barech a klubech. Konkurz jsem vyhrála a tím začalo mé profesionální zpívání. Po dvou měsících jsme se vrátili a na jednom společném vystoupení na ostravské Černé louce mě uviděl Ivo Pavlík. Zanedlouho se mi ozval, zda bych nechtěla zkusit kariéru sólové zpěvačky. Toto osudové setkání přišlo v roce 1982. V letech 1982 až 1990 jsme pak měli vlastní kapelu Supernova.

V roce 1990 jsme kapelu Supernova rozpustili kvůli našemu stěhování do Monaka, kde Ivoš skládal a nahrával hudbu pro jeden animovaný dětský seriál. Po návratu se ze mě stala tzv. “halfplaybacková” zpěvačka, protože situace byla složitá a měli jsme strach, že bychom kapelu už neuživili. Nicméně jsme stále tvořili nový repertoár. Ten vycházel na CD nosičích a byl laděný spíš do tanečních rytmů, což pro halfplaybackové zpívání bylo jednodušší. V této době jsem se začala intenzivněji zpívat pro děti. V roce 2012 jsem dostala příležitost moderovat v televizi Barrandov svůj vlastní pořad INTIM NIGHT, který se časem změnil v INTIM. Na této televizi jsem během pěti let moderovala také pořady SEDMIČKA, NIKDO NENÍ PERFEKTNÍ, AFÉRY. Pár příležitostí na moderování přišlo také z TV Relax, kde vznikly magazíny NA POHODU S HEIDI a DÁMSKÁ JÍZDA.

V roce 2016 přišla nabídka od Adama Pavlíka (syn Věry Špinarové a Ivo Pavlíka) absolvovat společné turné s Věrou Špinarovou. Na jejím základě vznikla myšlenka oživit kapelu Supernova. Bohužel smutné události roku 2017, kdy nejprve zemřela Věra Špinarová a následně Ivo Pavlík, měly za důsledek to, že se nekonalo ani turné, a tím pádem ani znovuvzkříšení Supernovy.

Od roku 2019 však funguje moje nová kapela HEIDIBAND, kterou dal dohromady Adam Pavlík. Ten se stal přirozeně kapelníkem, managerem a producentem tohoto projektu. S kapelou máme hezky našlápnuto, nicméně sólová halfplaybacková vystoupení absolvuji i nadále.

Zdroj: www.heidi.cz

 

 


Partneři festivalu




Mediální partneři




Mediální podpora

Knižní festival Ostrava

Vystavující

Nakladatelé, vydavatelé, distributoři

Zóna malých nakladatelů

Knihovny, univerzity, galerie

Herní zóna / workshopy / tvůrčí dílny

Ostatní

NAVŠTIVTE NÁS NA KNIŽNÍM FESTIVALU V OSTRAVĚ
11. - 12. března 2022

POŘADATEL

Černá louka s.r.o.
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00

IČ: 26879280
DIČ: CZ26879280

ŘEDITEL FESTIVALU

Jan Šumbera
+420 604 805 095
jan.sumbera@cerna-louka.cz

MANAŽERKA FESTIVALU

Jana Cyrusová
+420 606 515 666
jana.cyrusova@cerna-louka.cz

 

MARKETING FESTIVALU

Denisa Urbanová
+420 723 982 003
denisa.urbanova@cerna-louka.cz